Притча про митаря і фарисея: постом і молитвою переможемо зло, яке прийшло на нашу землю і те зло, яке всередині нас є

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь.

Улюблені во Христі браття і сестри, готуючись до Святого Посту, ми сьогодні читаємо притчу Господа нашого Ісуса Христа про митаря і фарисея. Про гординю і смирення перед Богом.

У дні жорстокої війни, безжалісного ворога, який прийшов на нашу землю, ми повинні перемогти. І як, чим ми переможемо будь-якого ворога? Написано в Євангелії – постом і молитвою перемагай зло. Ми розуміємо, що до нас прийшли, щоб вбивати нас. Ось уже 2 роки нашу землю топче безжалісний воріг, ллється кров людська, страждає вся Україна, наші діти, матері. Воїни стоять на передовій і захищають нас, ми ж молимося, молимося за перемогу. І я запевняю вас, постом і молитвою до якої вже долучиться мужність наших воїнів, зброя і твердість духу – ми переможемо.

Саме тому ми повинні постувати зараз удвічі більше, удвічі щиріше і сильніше, ніж раніше постували. Щоб перемогти зло, те, яке прийшло на нашу землю і те зло, яке у нас всередині. А це, перш за все, гординя. Гординя з якої почався гріх на землі від Адама і Єви. Гординя від якої почалася людська історія із братовбивства, коли Каїн убив Авеля. Гординя, якою почалася і сьогоднішня війна, не 2 роки назад і не 10 років назад. Століттями наш сусід у гордині своїй, у пихатості своїй заглядає на нашу землю. Ми ж смиряємося і перемагаємо. Смирення – це не значить покласти зброю і нахилити голову перед ворогом. Смирення – це стати перед Богом на коліна, смирення – це перед Богом вдарити себе в груди і сказати – Боже, прости мене грішного. Смирення – це сила духу перед ворогом і преклоніння перед Богом.

Сьогодні – важкий час, й інколи ми втрачаємо віру і надію. Але ми переможемо, бо ми побожний народ і наша віра православна тверда, наша надія на майбутнє світла. І хай Господь Бог наш укріпить нас у пості й у молитві, укріпить наших воїнів там на передовій, укріпить нашу Церкву й нашу Україну на перемогу.

Боже благословення на всіх вас!».

Також після літургії отець Михаїл привітав з іменинами двох Тарасів: нашого мужнього воїна Тараса і маленького Тарасика – юного парафіяна Покровської церкви. Многая і благая літа!

Comments are closed