У пості і в молитві Господь Бог не покине нас, допоможе нам і збереже нас й нашу Україну

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь.

Улюблені во Христі браття і сестри, день за днем ми постуємо і утверджуємося у вірі, у вірі Господа нашого Ісуса Христа. Свята Православна Церква утвердила правила Святого Посту, обмеження, які даються нам у ці дні. Й інколи виникає питання – для чого це все? Невже просто так, щоб обмежити людину в чомусь, невже їда наближає чи віддаляє нас від Бога?

Насправді наш Піст потрібний саме нам з вами для того, щоб ми стали кращими і ближчими для Бога. Не просто для того, щоб обмежити нас у чомусь, а для того, щоб ми наблизилися, пізнали Бога нашого Господа Ісуса Христа. І саме тому сьогодні Православна Церква молитовно згадує Григорія Паламу, який запровадив вчення, яке навчає нас як пізнати Бога. Можна багато говорити про Бога, можна писати цілі трактати про Бога, але тільки особиста зустріч з Господом нашим Ісусом Христом є нашою ціллю. І виникає питання – як же нам зустрітися з Богом? В пості і в молитві. Постуючи, молячись, ми наближаємося до Бога. В молитві, в серці своїм ми можемо відчути Бога. В пості і в молитві ми можемо зустрітися з Богом. І про це писав Григорій Палама. Я рекомендую кожному з вас почитати його праці. Я рекомендую кожному з вас у пості щиро помолитися, а інколи просто промовчати, відкрити серце своє і рано чи пізно ви відчуєте, що Бог стоїть поряд. Рано чи пізно ви зрозумієте, що Бог не покидає вас, що Він готовий дати вам руку допомоги в цій молитві, в цьому пості й у повсякденному житті.

Особливо важливо це сьогодні для нас з вами, коли велике випробування на нашому народі, в Україні, в нашій Церкві. Коли проливається людська кров і душевні хвилювання і терзання наповнюють нашу душу. Ми ж повинні у молитві покластися на Бога, ми ж повинні у молитві надію покласти на Бога, що Господь Бог не покине нас, що Господь Бог допоможе нам, що Господь Бог збереже нас, Україну і весь народ і нашу Українську Церкву.

І, читаючи Григорія Паламу, наслідуючи його вченню, в молитві і в пості ми здобудемо перемогу, ми зустрінемося з Богом нашим Ісусом Христом.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed