У Світлу Неділю роздали артос всім парафіянам, які були у храмі

Наприкінці Пасхального богослужіння звершується освячення артоса (від грец. ἄρτος – хліб). Це така особлива велика просфора із зображенням Воскресіння Господнього або Хреста. Після освячення артос кладеться на аналой, де зберігається упродовж всього Світлого тижня.

12 травня, у Світлу Неділю у храмі святої Покрови артос поділили на частинки і роздали усім вірним після Божественної літургії з метою благоговійного споживання.

Традиція освячення артоса походить зі згадки про те, що Господь після Свого Воскресіння кілька разів являвся апостолам і преломляв хліб, подаючи його учням. Тож апостоли і після Вознесіння Спасителя мали звичай залишати за трапезою незайнятим почесне місце і класти перед ним частину хліба, нібито для Господа, Який завжди присутній з ними. Той хліб і став прообразом сучасного артоса.

Слід нагадати, що артос не з’їдають одразу ж, а благоговійно зберігають упродовж цілого року, вживаючи за потреби. Артос, дарник – це є джерело здоровʼя, його потрібно споживати натщесерце зранку з молитвою.

Христос Воскрес!

Comments are closed