Про смирення і упокорення гордині. Історія Закхея

У неділю православні християни йдуть до церкви, бо як сказано – 6 днів працюй, а сьомий день віддай Господу. В храмі святої Покрови 2 лютого читали Євангеліє, а саме історію про Закхея. Може багато хто знає цю історію, але не замислювався над її глибокою духовною суттю.

Настоятель храму святої Покрови, протоієрей отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю: «Улюблені во Христі браття і сестри! Сьогодні свята православна церква згадує Закхея – грішну людину, яку направив Господь, змінив усе її життя. Господь Бог наш Іісус Христос приходить у цей світ, щоб спасти нас – грішних і неслухняних.

Він робить перший крок на зустріч нам, грішним людям. І ми ще недавно святкували його народження. Він народився, щоб прийти у цей світ і спасти нас. Він робить другий крок – Іісус охрещується у водах Йордану, щоб омити своєю Божественною природою всю водну природу і нас з вами.

Сьогодні ми читаємо, непевне, про його третій крок (а кроків було багато). Христос приходить у Єрихон, у грішне місто. У Біблійній історії місто прокляте. Його зустрічають грішники, як і ми з вами. І один із них – це Закхей, начальник митарів, багата людина, той хто збирав податки із людей і, напевно, нажився неправедно, збираючи з бідних людей останні копійки. Але і він прийшов глянути на Іісуса, про Якого багато в той час говорили.

Малий був на зріст Закхей і через народ не міг побачити Іісуса. І тоді начальник митарів вилазить на смоківницю (дерево). Уявіть таку картину – величне місто до якого приходить Проповідник, збираються містяни, послухати і подивитися на Нього, про щось Його попросити. І ось один із поважних людей цього міста при всьому народі вилазить на дерево. І я впевнений, що були насмішки над ним і хіхікали люди, дивлячись, як поважна людина, той хто збирав з них податки, вилазить на дерево, щоб тільки побачити Бога.

Людина, щоб побачити Бога, переступає через свою гординю, принижує себе. І робить це свідомо.

У сьогоднішньому світі, коли інформація розповсюджується дуже швидко, якщо б ніжинський депутат виліз на дерево, щоб когось там побачити, всі почали б знімати на телефоні і через пару хвилин це буде в Інтернеті.

На сьогоднішній день нам важче так зробити (як Закхей). Але Господь показує саме такий шлях – шлях приниження. Шлях упокорення своєї гордині. Іісус, побачивши Закхея, називає його на ім’я і просить зійти його додолу, бо сьогодні Христос буде гостити у його домі. Людина упокорила свою гординю і Господь увійшов в її дім.

Саме цим ми починаємо підготовку до святого Великого посту. І православна церква закликає нас – Бог приходить до нас, але ми повинні упокорити свою гординю, щоб Він увійшов у наш, увійшов у наше серце.

Смиряймося і Господь прийде до нас, і Господь змінить наше життя, як змінив Закхея. Начальник митарів, побачивши у себе вдома Господа, сказав, що віддасть вчетверо тим кого обманув і кого образив.

Господь міняє наше життя, але для того ми повинні самі себе усмирити. Схилити голову перед Богом, щоб побачити Його. Відірватися від того земного, що прив’язує нас до землі, щоб побачити Бога. Захотіти цього і Бог прийде до нас, увійде в наші домівки. Господь скаже нам сьогодні – спасіння прийшло на дім цей: і на діточок, і на батьків.

Хай Господь кожному з вас скаже – сьогодні спасіння прийшло на дім ваш!

Боже благословення на всіх вас!».

«Спаси Господи!», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Тож смиряймося і нехай Бог береже нас і направляє!

Comments are closed