Починаємо Святий піст із прощення один одного

Починаємо Святий Великий піст. У храмі святої Покрови перший тиждень посту служба Божа буде кожного дня – зранку о 8 годині і ввечері о 16.00. Причаститися можна буде в середу і в п’ятницю – літургія раніше освячених дарів (на цій службі младенців не причащають, а тільки дітей з 7 років). Причаститися можна буде і в суботу на літургії Іоана Златоустого, і в неділю на літургії Василія Великого.

До своєї пастви настоятель храму святої Покрови протоієрей Михаїл звернувся з такою проповіддю: «Улюблені во Христі браття і сестри. Цієї неділі ми згадуємо вигнання Адама і Єви із раю. Це велика історична людська трагедія. Господь Бог створив цей світ добрим. Відкрийте першу сторінку Біблії і ви прочитаєте, що Господь про все що створив каже: «Добре воно». Але людина порушила єдину заповідь, єдину заборону, яку дав їй Господь – не їсти плоду із дерева пізнання добра і зла. Одного плоду не їсти – і цю заповідь людина порушила. Можна сказати порушила піст, хай маленький, але перший піст, який благословив Господь. І цим невеликим порушенням людина перевернула весь світ, який до цього був добрий, а став поганим.

Часто питають мене і якщо відверто самому цікаво – чому стільки страждань у світі? Чому ми живемо і мучимося із дня в день? Чому народжують хворі діти інваліди? Це взагалі страшне питання.

Можна звичайно шукати різні богословські причини, але найперша причина – це ми з вами. Це перша людина, яка порушила Божу заповідь. І світ став таким, яким він є сьогодні.

Щоб ви зрозуміли, от уявіть собі Чорнобильську зону. Уявіть, що ми сьогодні живемо в Чорнобильській зоні, у споганеному світі наповненому духовною радіацією. Вона пронизує нашу душу людську і весь Всесвіт. Але Господь показує нам шлях повернення до доброго світу, до того світу, який був створений Богом. Перший крок повернення – це Святий піст в якому ми обмежуємо тіло, а душу наповнюємо благодаттю Божою, яка очищує і наповнює нас радістю, здоров’ям, щастям в цьому земному житті.

Сьогодні ми стоїмо на порозі Великого посту. Впродовж життя у кожного з нас є такі періоди, коли щось змінюється. Починаючи з дитячого віку ми йдемо у дитячий садок і хвилюємося – що ж там буде, а як там буде. Потім ми йдемо в школу, в інститут, нас забирають в армію. І кожного разу це велика тривога і в той же час радість від передчуття чогось нового і світлого. З такою тривогою з таким передчуттям нового і світлого, я запрошую вас до Святого посту.

Саме сьогодні звечора ми почнемо Святий піст із прощення один одного. Бо без цього прощення будь-який піст буде неістинним. Як би ми не старалися обмежувати себе у їжі, все буде без користі якщо не буде прощення. Того прощення, яке дарує нам Господь.

Цього дня о 16.00 правиться служба Божа із чином прощення. Ми будемо просити прощення один в одного і Господа нашого Іісуса Христа.

Хай Господь простить нам провини наші, хай Господь укріпить нас в пості, в молитві. Щоб коли прийде час Святої Пасхи ми щиро, сердечно і найголовніше чесно стали перед Господом Нашим Іісусом Христом.

Боже благословення на всіх вас».

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Comments are closed