Перша неділя Великого посту – Торжество Православ’я

8 березня у першу неділю Великого посту Православна церква встановила свято, що пов’язане з подіями Константинопольського собору 843 року, скликаного імператрицею Феодорою для відновлення іконошанування у Візантійській імперії.

В цю неділю отець Михаїл, настоятель храму святої Покрови звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Ми сьогодні торжествуємо! Сьогодні Православна церква встановила свято Торжества Православ’я. Здавалося б перший тиждень посту. Ми постуємо та усмиряємо свій дух. І у першу неділю – Торжество Православ’я.

Господь Бог наш зійшов на хрест і саме в цьому торжество нашої віри.

Щоб ви зрозуміли, уявіть собі армію, яка кожен день марширує строєм у новій формі з новенькою зброєю, але ніколи не воювала. Ніколи не брала участі у бойових діях, і ми розуміємо що така армія – це тільки бутафорія.

А тепер уявіть собі обірваного солдата у крові і в поті. Здавалося б кому там торжествувати, але саме такі солдати перемагають у війні і в боротьбі.

Я пам’ятаю своїх дідусів, вони ніколи не ходили на паради, але брали безпосередню участь в бойових діях у Другій світовій війні. Вони часто згадували війну і саме в їхніх очах можна було прочитати справжнє торжество.

Сьогодні ж ми торжествуємо у своїй вірі, а наша віра Православна і знову ж таки нас не найбільше у світі. Можливо у когось є і кращі храми, можливо хтось вірує по-іншому і молиться більш усердно, як ми православні. Але ми торжествуємо! Сказав Господь: «Не бійся мале стадо». Нас менше, але ми розуміємо і віримо в те, що наша віра права – віра Православна. Так співають на Пасху біля Гробу Господнього.

Скільки років гонили православних і вбивали священників. А церква Православна жива. І навіть в тому, що відбувається сьогодні у світі і у всій Православній церкві – якісь нелади, недомовленості, розділення. Я в цьому теж вбачаю Божий промисел для того, щоб ми укріплялися, для того, щоб серед нас православних виділився «найрозумніший, найіскусніший» написано у Біблії.

Свята Православна церква не покрита золотом. Свята Православна церква завжди знаходиться у боротьбі і саме в цій боротьбі зі злом ми страждаємо, як страждав Господь наш Іісус Христос. І перемагаємо і торжествуємо! І перший тиждень посту, якій ми провели в пості, в молитві, в поклонах є підтвердженням того, що перемагає Православ’я, що перемагає наша віра.

І з нашою вірою ми здобудемо перемогу над злом і спасіння душ наших нині, повсякчас і на віки віків. Амінь.

Боже благословення на вас».

«Спаси Господи», – відповідають прихожани.

Слідуючий тиждень служба Боже буде у храмі святої Покрови в середу і в п’ятницю – літургія раніше освячених дарів на 9 годину ранку. У п’ятницю ввечері о 16.00 – друга Пасія Страждання Господа нашого Іісуса Христа. В суботу – літургія заупокійна і загальне поминання померлих, а в неділю – літургія за здоров’я на 9 годину ранку.

Comments are closed