«Дерзай, чадо!», – сьогодні каже Господь кожному з нас

Цієї світлої неділі настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Сьогоднішню неділю у Святій Православній Церкві часто називають неділею про розслабленого.

Сьогодні ми читали Святе Євангеліє в котрому до Бога Господа нашого Іісуса Христа принесли хвору людину, розслабленого чоловіка. І Господь, побачивши віру їхню, говорить цьому чоловіку:  «Дерзай, чадо! Прощаються тобі гріхи твої». І через мить, відчувши осуд декотрих людей, Він говорить: «Встань, візьми постіль свою і йди».

Читаючи Святе Євангеліє, Біблію, я думаю, що не тільки я, але і кожен з вас перш за все звертаємо увагу на те, коли Бог допомагає людині. Звертаємо увагу на різні чудеса, на зцілення. Вже потому, коли ми духовно зростаємо, ми починаємо шукати духовні перли у Святому Писанні. Але перш за все нас дивує, нас заворожує чудесне зцілення того, чи іншого.

І сьогоднішнє Євангеліє – це ще одна така історія. Але ми чуємо не просто історію про зцілення (прийшов до лікарні, вилікувався і далі пішов грішити), ми чуємо велику духовну, глибоку духовну історію. І перш за все я хочу звернути вашу увагу на слова, такі цікаві слова – дерзай, чадо.

Господь сьогодні звертається до розслабленого і кожного з нас, бо всі ми в тій чи іншій мірі розслаблені – розслаблені тілом, розслаблені духом. І до нас Господь звертається: «Дерзай, чадо!». Не спи, не лінуйся, молись, живи повноцінним життям.

І тільки після того, коли ти відкриєш свої духовні очі, тільки після того, коли ти прокинешся від духовного сну, душевного, чи тілесного розслаблення і глянеш на Бога, Він скаже тобі: «Прощаються тобі гріхи твої».

А простивши гріхи, очистивши душу, Бог скаже нам: «Встань, візьми постіль свою і йди».

Перш за все, щоб отримати тілесне зцілення, потрібно очиститись духовно. А щоб очиститись духовно треба жити, треба вірити, треба бути дерзновенним перед Господом. Бо якщо людина ще за життя свого померла, то і Господь не зможе підняти, то і Господь не зможе нічого зробити, бо людина сама закрила очі, людина сама відвернулася від Божої благодаті.

«Дерзай, чадо!», – сьогодні каже Господь розслабленому. «Дерзай, чадо!», – сьогодні каже Господь кожному з нас. Віруй і по вірі твоїй буде тобі, іди до Бога, живи, молися і Бог буде з тобою. Дерзай, чадо, і все буде добре в твоєму житті.

Господь сьогодні закликає нас бути дерзновенними, бути сильними духом і приймаючи Його заклик, будьмо такими!

Хай Господь благословляє всіх вас у ваших добрих намірах, у ваших добрих планах, у ваших побажаннях. Щоб ви усяку дистанцію долали і славили Господа нашого Іісуса Христа. Нині, повсякчас і навіки віків. Амінь.

Дерзаймо перед Богом! Боже благословення на всіх вас».

Comments are closed