Свято братів Макавеїв у Покровському храмі: Божа сила – найбільша сила

14 серпня свята Православна Церква молитовно згадує сім святих мучеників Макавеїв. У народі це свято називають «Першим Спасом». Настоятель Покровського храму отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри! Щиро вітаю всіх вас з величним святом у Христовій церкві, з величним святом на нашій українській землі у наших українських родинах.

Сьогодні ми молитовно згадуємо подвиг, сімейний подвиг братів Макавеїв, матері їхньої, учителя їхнього, які віддали життя своє за віру в Єдиного Бога ще далеко, за 150 років, до дня Різдва Христового.

Вони вірували в Єдиного Бога і віра ця їхня була твердою аж до смерті. І змушували їх відректися від віри, і мучили їх на очах у їхньої матері. Але не похитнулася їхня віра. І аж до смерті вони були вірні Господу Богу своєму.

Як важливо сьогодні нам мати таку віру. Нам здається, що ми живемо в матеріальному світі і залежимо від матеріального світу. Але насправді ми живемо в духовному світі, який доповнений матеріальним. І від духовного залежить більше, ніж від матеріального.

Від нашої віри залежить і наше повсякденне життя. Як віруємо ми, так і отримуємо від Бога. Навіть і ці випробування останнього часу, навіть цей вірус – це елемент нашої віри. Адже ми не бачимо вірусу, ми просто віримо нашим медикам, ми просто віримо і будемо дотримуватися усіх правил, всіх порад для того, щоб в здоров’ї і у вірі жили і славили Бога.

Продовжуючи тему сьогоднішньої пандемії і карантинних заходів, я хочу нагадати вам, що сьогоднішнє свято ще і Винесення Чесного Животворящого Хреста Господнього. У дев’ятому віці нашої ери місто Константинополь страждало від важкої хвороби. І ось в цей час була винесена частина Хреста Господнього і обнесено навколо міста. І від Хреста Господнього втекла згубна хвороба із тих земель.

Божа сила – найбільша сила. І навіть лікарі приходять до храму Божого, щоб попросити Божої сили і Божого благословення на лікування. А священики ходять до лікарів лікуватися. І тільки так – в єдності нашого духовного світу і матеріального світу, нашої віри і дотримання всіх правил карантину ми будемо жити, ми будемо молитися, ми будемо славити Господа нашого в нашій православній вірі нині повсякчас і навіки віків.

Боже благословення на всіх вас!».

По закінченню служби на подвір’ї храму святої Покрови освячували водичку, якою потім кропили людей, маковейчики, мед і пироги. Хто бажав, міг набрати собі святої водички додому.

Comments are closed