Всі говорили – не роби зла, Господь говорить – твори добро

У цю світлу неділю настоятель Покровського храму отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Незадовго до приходу у світ Господа нашого Іісуса Христа жили в Єрусалимі два талмудисти, два друга, які займалися поясненням Святого Писання – Шамайя і Гелей.

І ось до першого із них підійшов чоловік, який захотів вивчити Святе писання Тору, але сказав йому: «Розкажи мені про Тору скільки я буду стояти на одній нозі». Тобто коротко.

Шамайя замахнувся на нього палицею і той відійшов, і пішов до Гелея з тим самим проханням. І Гелей відповів дуже просто: «Не роби ближньому своєму того, чого не хотів би ти сам, щоб тобі робили. У цьому вся Тора, все Писання, все інше – то коментарі до цієї істини».

Гелей сказав найбільшу істину моральних поступків наших з вами і всіх людей. І ця істина, крупиці цієї істини є напевно у кожній древній релігії. Але Господь сьогодні ставить для нас з вами ще вищу планку духовного нашого зростання.

Коли Гелей говорить – не роби зла, перед нами планка, яку важко досягнути, але можливо. І всі древні мудреці були впевнені, що ось досягнеш цієї планки, і станеш святим. От уявіть собі, сів десь на горі, нікому зла не роблю, я вже святий. Але Господь нам каже те саме, але набагато духовно вище: «Робіть ближньому своєму те, що хотіли б, щоб і вам робили. І робіть це безкорисливо. Позичайте, не надіючись отримати. Любіть ворогів ваших. Будьте благими як Отець наш Благий».

Коли до Господа нашого Іісуса Христа всі говорили – не роби зла, Господь говорить – твори добро.

Бог наш створив цей світ і дає нам життя безкорисливо, просто з великої своєї Божественної любові. І хочемо, щоб і ми з вами стали співтворцями цього світу добра, а ставши співтворцями, досягнули духовних висот. Не просто сидіти, склавши руки і не робивши нікому зла, а творячи добро, сіючи добро кругом себе, не надіючись отримати у відповідь. Любити ворогів своїх, любити всіх кругом себе, бути благим, бо і Бог благий. І досягнувши цього, ми осягнемо і Царство Небесне і Божу благодать.

Здавалося б це неможливо виконати, але сам Господь прийшов у цей світ, щоб показати нам шлях до святості, шлях жертвенний. Віддаючи себе всього Богу і людям, прощаючи ворогам своїм, як Господь із хреста прощав тих, хто розпинають Його.

Ідімо цією дорогою, дорогою добра і будьмо благими, бо і Бог благий до нас з вами.

Боже благословення на всіх вас!»

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

https://youtu.be/0AHNc1Pzsds

Comments are closed