Готуємося до народження Богомладенця: головне зробити генеральне прибирання у своїй душі

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь! Улюблені во Христі браття і сестри, кожен з нас, дорослі у своєму житті відчували радість народження дитини.

Сьогодні, виходячи на проповідь, виходячи до причастя, моє серце радувалося тому, що в храмі є діти, можливо трохи неслухняні, можливо трошки шумні, але святі діти. Бо дитинка завжди свята, освячена Божою благодаттю. Кожну дитину береже Ангел Хранитель. І кожна дитина для нас – це дар Божий і радість несказанна в родині, в сім’ї, коли народжується маленьке дитятко.

А коли ми очікуємо цього народження в душі трепетне і радісне хвилювання. Ми готуємося до цього дня, коли з’явиться маленька дитина у хаті, відбувається генеральне прибирання, щоб чистенько було у хаті, вже щось купляємо для майбутнього дитяти, колясочку. Думаємо, а як назвемо цю дитину, яка появиться.

І от таке трепетне і радісне хвилювання сьогодні у нас з вами в усіх християн, що очікують народження маленької дитини Господа Бога нашого Іісуса Христа.  І церква теж готується до народження Богомладенця. Готуємося постом, щоб чистою душею і чистими помислами, які ми отримуємо в пості і молитві зустріли Младенця. От як генеральне прибирання робимо у хаті, сьогодні ми робимо генеральне прибирання у наших душах, щоб чистими душами і серцями зустріти Бога нашого.

Церква готується до народження Младенця Іісуса і сьогоднішнім читанням. Ми читали земний родовід Господа нашого Младенця Іісуса. І перераховували імена Його предків і як вони жили, читав сьогодні Нікіта у Апостолі, жили вірою, вірою жили, вірою трудилися, вірою перемагали ворогів своїх і чекали, чекали Пришестя Бога. Так і ми живемо вірою, бо щоб не робилося у житті, які б лихі події не приходили до нас ми завжди звертаємося до Бога нашого Іісуса Христа. І живемо вірою в Його милість і Його благодать. І наші предки жили вірою.

Можливо немає вже тих стареньких людей у цьому світі, але я ще пам’ятаю раніше, коли запитуєш стареньку бабусю: «А коли ви родилися?». І одразу вона починає говорити – на третій день після Спаса, або за два тижні до Різдва. Про що це говорить? Люди жили вірою, вірили в Бога і молилися, і все своє життя від народження рівняли із церковними святами, бо це було найважливіше у їхньому житті.

Ми теж стараємося сьогодні так жити, але складний час сьогодні і лукавий. Ми можемо бачити, як Різдвяну зірку міняють на шапку чарівника і виникає питання – а де ж ваша віра, в що вірите ви, ті що так задумували, чи в кого ви вірите? Скільки у мене було вітань з Новим роком в інтернеті і більшість вітали мене з прийдешнім роком бика. Я потім писав – люди, якого бика, це ж не наше, у що вивірите? Моя особиста віра і відлік часу від народження дитини Богомладенця, а ніякого не щура, чи бика, чи іншої Божої тварі. І здавалося, ну що тут такого, немає нічого страшного, але далі продовжують – і хай подарує вам новий рік щастя, і хай принесе вам новий рік багатства. Та новий рік нічого не зможе подарувати нам з вами, тільки Бог дарує нам щастя. Новий рік нічого не зможе принести нам, тільки Бог приносить нам наші багатства духовні і тілесні.

У що ми віримо? Задумаймося. І як ми живемо по цій вірі, осмисліть своє життя сьогодні, щоб через декілька днів зустріти нашого Богомладенця, нашого Спасителя, нашого Благодійника Господа нашого Іісуса Христа. Він і тільки Він дарує нам щастя, приносить нам багатства духовні і матеріальні і дає нам все найкраще, що ми маємо у цьому житті.

Тож живемо по вірі і зустрічаймо Господа нашого чистими душами, чистими серцями, з молитвою на устах і з вірою в серці.

Боже благословення на всіх вас!».

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Також сьогодні отець Михаїл привітав з днем народження бібліотекаря Покровського храму Ірину Олександрівну і Ольгу Іванівну. Многая і благая літа трудівницям! Хай Бог вас береже і наставляє!

Comments are closed