Свято Василія Великого і Обрізання Господнє: Бог вказав нам шлях духовного обрізання

14 січня у свято Обрізання Господнього настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь! Улюблені во Христі браття і сестри, я вітаю вас із Різдвом Христовим і з Різдвяними святами, які продовжуються сьогодні. У різдвяній колядці ми колядуємо, що прийдуть три празники до нас у гості. І другий празник – це святого Василія, Обрізання Господнє.

На дев’ятий день за законом Божим маленьке немовлятко, Господа нашого Іісуса Христа принесли до храму, щоб вчинити за заповіддю Божою, обрізати крайню плоть у младенця чоловічої статі.

Господь народився і жив на цій землі, Бог наш, як людина і як людину Його принесли на обрізання, але як Божество, Він не потребував цього обрізання. Але щоб виконати закон Божий, щоб ми сьогодні не сумнівалися, що Він, Бог наш став правдивою людиною.

Колись були єретики, які говорили, що Він не був повноцінною, правдивою людиною, що це був тільки образ. Сьогодні ми знаємо, що Господь наш був істинною людиною. Як людину Його принесли на обрізання. І сьогодні ми повинні теж обрізати від себе все гріховне. Як Бог, Він зупинив оцю традицію, цей закон тілесного обрізання. Він вказав нам шлях духовного обрізання, щоб відкинути від себе все погане і облудливе, все гріховне і те, що заважає нам на дорозі до Спасіння.

І недаремно сьогодні ми святкуємо і згадуємо молитовно Василія Вликого, який вказав нам цей шлях духовного спасіння. І найголовніший шлях, найголовніше у цьому спасінні – це свята літургія. Це служба Божа, яку ми служили сьогодні, і яку вклав Василій Великий, написав молитви, написав усю літургію. І так в літургії святій, у святій молитві ми можемо відкидати від себе усе гріховне, ми розкаюємося у гріхах своїх, ми обрізаємо свою душу і своє серце від усякого гріха.

І сьогодні, згадуючи Василія Великого, згадуючи Обрізання Господнє, ми також святкуємо і Новий рік, який починаємо рахувати від Різдва Христового. Я вітаю вас в новому 2021 році, щоб Господь відігнав від нас, забрав у нас в цьому році від всіх, від нас це страшне випробування, цю страшну хворобу, яка переслідує нас, котра забрала вже життя дуже багатьох людей і тих кого ми знали, наших близьких, рідних. Господь дав нам це випробування, щоб ми зрозуміли, що тільки з Богом і тільки у Бозі ми можемо мати повноцінне життя, тільки з Богом і тільки у Бозі ми можемо бути здорові і щасливі.

Господь і забере від нас цю хворобу, тільки треба вірити і молитися. Молитися і славити Бога, який сьогодні приходить на обрізання, приносять Його, бо він ще маленький. Приносять Його на обрізання, Який творить обрізання і для наших душ від всякого гріха і від усякої болячки.

Будьте здорові у новому році! Щастя і любові вам у новому році, Божого благословення, віри твердої, надії, і на многії і благії літа. З новим роком вас, з Обрізанням Господнім, з святом Василія. Також вітаю всіх Василіїв і Василівних, всіх хто носить це прекрасне ім’я. Кажуть, що в нашому селі – найкращі Василі, у Ніжині теж найкращі Василі!

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed