Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне

У цю світлу неділю отець Олександр звернувся до прихожан храму святої Покрови з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа! Амінь. Дорогі во Христі браття і сестри, сьогодні ми з вами, як і учора, читали Євангеліє про проповідь Іоанна Хрестителя тільки вже іншого євангеліста. Але чуємо ті ж самі слова з яких почав проповідь Іоанн Предтеча: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне».

Так як і в євангеліста Матфея, в євангеліста Луки, в євангеліста Марка, якого сьогодні ми слухали, ми чули, що виходив весь Єрусалим, виходила вся Іудея, і вся Йорданська околиця, і приходили митарі, приходили воїни покаятися у своїх гріхах. Вони почули інший заклик, непросто розкаятися у якомусь гріху (для іудеїв це було відомо століттями), а Він пропонував взагалі змінити своє життя, змінивши свої думки, свою душу і таким чином долучитися до Царства Божого тут і зараз під час земного життя.

Ця проповідь є актуальною і зараз. Ми знаємо, що трохи більше 300 років назад почалася у Європі епоха просвітництва. Чого варте тільки ім’я Вольтера, Дідро та інших. І поняття гріха стало девальвованим. Замість поняття «гріха» виникло таке поняття, як «етичний релятивізм», тобто етична відносність. Ми знаємо теорію відносності великого фізика Енштейна, але то зовсім інша історія. А стосовно моралі, ця теорія відносності принесла дуже велику шкоду християнській громаді. І поняття «гріх» уже стало не таким актуальним, не таким важливим, стало нівельованим. Замість того, поняття «етичної відносності» означає, що людина можливо зробила якийсь проступок, а може і взагалі, якщо подивитися під іншим ракурсом, то це і не проступок. Тобто все стало відносним.

І як ніколи, багато хто не знає, що таке гріх. Ми говоримо зараз про християнську Європу до якої і Україна належить. Можуть і знати що таке гріх, в кращому разі можуть сказати – так я знаю, що гріх убивати і красти. А якщо, наприклад, людина краде у Бога день, який належить Господу, сьомий день, чим порушує Четверту заповідь. А вкравши, порушує Восьму заповідь, а знівелювавши навіть ім’я Бога, порушує Першу заповідь – «Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю з дому рабства».

Отже, проповідь Іоанна Хрестителя з якої цими ж словами почав Господь наш Іісус Христос: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне». Або Царство Боже, це ідентично. Є на сьогодні актуальним як ніколи.

Якщо ми читали сьогодні, що виходили тисячі, а може і сотні тисяч людей, щоб покаятися, тобто очиститися назавжди, відмовитися назавжди від гріха. То сьогодні, як ми вже говорили, поняття «гріх» не є таким актуальним як це було для іудеїв 2000 років назад. Проте іудеї приходили каятися, бо вони розуміли, що їхні страждання, їхнє рабство в яке вони потрапили до Римської імперії викликане їхніми гріхами.

І сьогодні нам українцям треба також задуматися чи не є гріх нашого народу причиною того, що ми мали багато років рабства і зараз залишаємося і духовному рабстві і не тільки.

Згадаймо також слова Предтечі Іоанна Хрестителя: «Голос, що кличе у пустині, готуйте дорогу для Господа, вирівнюйте шлях Його». «У пустині готувати шлях», я так думаю, що це не голос кличе у пустиню, бо Іоанн Хреститель проповідував це на березі річки Йордан, прийшовши з пустині. А «в пустині готувати шлях» тому, що ця пустиня у душі нашого народу певною мірою існує і зовні існує пустиня.

Отже, ми, що сьогодні тут, не називаємо себе праведниками, але принаймні визнаємо, що кожен із нас має гріх. Ми приходимо каятись, приходимо в першу чергу прославити ім’я Господнє, попросити в Нього пробачення за наші гріхи, помолитися один за одного, помолитися за нашу державу, за військо її.

Готувати шлях для Господа і рівняти Його стежки. Сам Господь Іісус дав нам настанову яким чином торувати цей шлях, щоб називатися християнами.

Нехай світло ваше світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі вчинки і прославляли Отця Небесного, що на Небі. Амінь!

Боже благословення на всіх вас!».

Також цього дня свій ювілей святкувала матушка Дарія, яку вся громада вітає з днем народження! Хай вас Бог береже, матушка Дарія! Ви світло для нас і промінь добра, що допомагає стільком людям. Ми всі вас дуже любимо!

Comments are closed