«Іісусе, Сину Давидів, помилуй мене!». Будьмо уважні у своїх проханнях до Бога

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа! Амінь. «Іісусе, Сине Давидів, помилуй мене!» – сьогодні взиває сліпа людина, бідна людина, нещасна людина до Господа нашого Іісуса Христа.

Сьогодні і ми з вами прийшли до храму, щоб молитися Богу нашому, щоб взивати до Господа з великою вірою, з вірою в те, що Господь наш Іісус Христос є Син Божий. Що Господь наш Іісус Христос Син Давидів і Спаситель всього світу і особисто кожного з нас.

А історія така – Господь наближається до Єрихону, величного міста. І ось біля Єрихону на узбіччі дороги сидить жебрак. Це сьогодні ми стараємося, хоча би стараємося, шануємо наших бідних, знедолених людей, допомагаємо їм. Якщо людина хвора, обділена, сьогодні навіть стараються не називати інвалідом, а говорити, що це людина з особливими потребами. Але тоді 2 000 років назад все було зовсім по іншому.

Хвора людина, інвалід, сліпий – це була нещасна людина і якщо болячки переслідували людину, то у суспільстві така людина зневажалася, адже вважалося, що це гріхи її обтяжують і Господь Бог карає цю людину. Така людина сидить на узбіччі дороги і просить милостиню. І я розумію, що цієї милості було мало, але чув цей чоловік що є Господь і ходить по землі, і зцілює хворих, і дарує надію. І раптом він почув, що ідуть люди, він напевне запитав хто і де, а йому сказали, що йде Іісус. І велика віра, велика надія прокинулася у його душі. Він взиває до Бога, його зупиняють, але він взиває, він кличе: «Іісусе, Сину Давидів, помилуй мене!».

Скільки в моїй священицькій практиці було так. Приходить людина до церкви і каже – ось у мене проблеми. Кажу – так моліться, Господь почує, Господь допоможе вам вирішити ваші проблеми. Так я помолилася, але нічого не допомагає… Людині здається, що якщо вона прийшла вже до церкви, то це вона вже зробила Богу послугу і Господь повинен вирішити усі її проблеми.

Людина шукає не милості, а Божої повинності.

Сьогоднішній же сліпець, він шукає тільки милості у Бога. Помилуй мене! І я сьогодні закликаю кожного з вас – ми всі з вами як ті сліпці біля дороги із своїми проблемами, із своїми болячками, ми сидимо на узбіччі нашого життя і Господь підійде кожного з нас. Повірте, єдине, що потребує від нас Господь, не потребує, Він просто чекає від нас, щоб ми , як той сліпець, взивали до Нього сьогодні: «Іісусе, Сину Давидів, помилуй мене!».

І ми сьогодні на службі ще і ще раз: Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй співаємо і хай ця молитва буде щирою і від усієї душі. Хай цю молитву ніхто і ніколи не зможе зупинити так, як зупиняли сліпця, а він не вмовкав. І тоді Господь підійшов до нього і сказав: «Що ти хочеш від Мене?». І тут знову ж таки питання до нас з вами.

Уявіть собі підходить до вас Господь і запитає вас – що ти хочеш від Мене? Чого б ми сьогодні попросили у Бога? Можливо хтось би попросив автомобіль, чи багатства, гарний рахунок у банку, успіху у цьому житті, діточок, здоров’я діточкам, здоров’я собі. Зверніть увагу, цей сліпий чоловік навіть здоров’я для себе не попросив, він попросив прозріння, щоб побачити Бога, щоб побачити цей світ, щоб прозріти духовно і тілесно, щоб бачити кругом себе ближніх і Бога. І Господь відповів йому: «Віра твоя спасла тебе».

Будьте уважні у своїх проханнях до Бога. Ми взиваємо до Бога: «Господи помилуй!». І коли прийде Господь, щоб змилосердитись над нами, будьте уважні, що ви просите. Бо інколи наші прохання не співпадають з тим, що є добро для нас. Щоб наші бажання співпадали з Божою волею, потрібно перш за все побачити Бога, Його істинне лице, Божественне лице, Його істину.

І сліпець попросив прозріння і він отримав разом із зором і спасіння. І вірю, що і здоров’я, і все решта, бо все по тому прикладеться. В нашому житті найважливіше, коли ти просиш Бога і коли Господь прийде до тебе, щоб ти не відвернувся, щоб ти був з Богом, щоб ти був у Божій благодаті. Все решту Господь докладе. Господь дарує і Спасіння, і Благословення, і багатство духовне і матеріальне, все буде з Богом Господом нашим Іісусом Христом.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed