Неділя про Закхея: чи можемо ми надіятись на те, що Бог побачить нас?

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа! Амінь. Улюблені во Христі браття і сестри, вітаю всіх вас із святою неділею і з тим, що ми сьогодні зібралися тут у храмі Божому помолитися Господу нашому Іісусу Христу. І щоб відчути Його благодать, щоб побачити Бога так, як сьогодні побачив Бога Закхей.

Сьогоднішньою неділею ми починаємо готуватися до святого Великого посту. Ця неділя так і називається – Неділя про Закхея.

Ми читаємо сьогодні цікаву історію, Євангельську історію в якій розповідається про багатого чоловіка, митаря, грішника, який прийшов до Бога, який захотів побачити Бога, але був малий на зріст, і-за народу не міг цього зробити. І для того, щоб побачити Бога він вилазить на дерево, щоб звідти, з висоти дерева побачити Бога.

І сталося незвичайне – Бог побачив його і сказав йому: «Закхею, злізь, бо сьогодні Мені потрібно бути в домі твоєму».

Ми з вами прийшли до храму Божого, щоб побачити Бога, але чи можемо ми з вами надіятись на те, що Бог побачить нас, що Бог помітить нас, що Бог прийде сьогодні до нашого дому?

Сьогоднішнє Євангеліє, ця історія зачитується при освяченні дому, щоб показати нам з вами, що зробити нам, щоб Господь прийшов у нашу домівку, щоб Господь відвідав і наші з вами сім’ї. Щоб Господь сказав і нам з вами, як сказав сьогодні Закхею: «Сьогодні Спасіння прийшло на дім твій».

Для того, щоб і ми отримали Божу благодать, для того, щоб і в нашу домівку, в наше серце прийшов Господь наш Іісус Христос перш за все ми повинні зробити крок назустріч Богові, проявити своє велике бажання побачити Бога, поспілкуватися з Богом.

Закхей був багатою людиною, був митарем, якого знали всі у тій місцевості, і незважаючи на це, він вилазить на дерево. Він принижує себе в очах оточуючих людей, але поряд із приниженням у людських очах, він возноситься, він піднімається, він відривається від тієї земної суєти, від того що обтяжувало його у цьому земному житті. Він розкаюється у своїй домівці і каже Господу: «Віддам вчетверо, якщо когось образив». І це покаяння побачив Бог і те, що він дуже хотів побачити Бога, відчув Господь, звернув увагу і увійшов в його дім. І цей дім і вся родина Закхея отримує спасіння від Господа нашого Іісуса Христа.

Як часто нам не вистачає цього великого бажання… Проходять свята, наближається піст, плекаймо це у своїх серцях, бажання, велике бажання побачити, відчути Бога серцем своїм. Велике бажання, щоб Господь увійшов у наше життя і в наші домівки. Щоб Господь Бог дарував нам спасіння в наших домівках, і в нашій церкві, і в наших родинах, і в нашій вітчизні Україні

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed