Архієрейське богослужіння у храмі святої Покрови

У перший понеділок після Великодня до храму святої Покрови вже традиційно 21 раз приїхав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Разом з іншими отцями Владика відслужив у церкві богослужіння і звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Христос Воскрес! Всечесні отці, дорогі браття і сестри, сердечно вітаю всіх вас із великим святом, яке церква справедливо іменує – празник празників і торжество із торжеств. Із Паскою Христовою, із Світлим Христовим Воскресінням.

Це свято означає настільки величну подію, настільки вагому і важливу для історії цілого людства, що відзначення її ми звершуєм не лише раз на рік, але кожного Недільного дня. У Неділю ми згадуємо щораз про Воскресіння Христове. Але раз на рік, в той час, коли Господь постраждав на хресті заради нас і нашого спасіння, помер на хресті і був похований, і Воскрес, ми звершуємо особливе святкування, щоб нагадати собі, що подія, яку ми відзначаємо не просто те, що сталося у минулому, але те, що має безпосередній стосунок до кожного з нас. Бо Христос Воскрес не для себе, так само як і помер не тому, що був підвладний смерті, але тому, що Він заради нас, взявши на Себе гріх світу, взявши наші провини. Не тільки провини тих хто жив у Його час, або до Нього, але всього людства, всіх, в тому числі і кожного з нас особисто. Він їх взяв, Він взяв нашу смерть, смерть якою померли від Адама і до Нього, ті хто відійшли від життя світу цього. Але і смерть усіх нас, тих хто помер і після Його часу земного життя, і тих до кого смерть ще прийде.

Він взяв наші гріхи і нашу смерть і силою Божества переміг її, повернувши нам життя вічне. Те життя для якого ми і були сотворені як люди, бо людина не для смерті була сотворена, а для блаженного вічного життя у Царстві Небесному. І ось цю перемогу ми святкуємо.

Другий рік вже триває пандемія і згубна пошесть поширюється цілим світом. І переконаний, щоб якби хто зараз сповістив, що хвороба ця буде переможена найближчим часом, карантини припиняться, обмеження зникнуть, хворі вилікуються, небезпека відійде, хіба б не раділо цьому ціле людство. А ми терпимо і страждаємо лише другий рік. Смерть, від якої нас звільняє Христос, і рабство гріху триває вже тисячоліття. Однак через те, що ми звикли до такого порядку речей, ми до кінця не можемо осягнути глибини того, що сталося, що Господь сотворив, яку перемогу приніс у наш світ. Бо якби ми в повноті усвідомлювали це, то не тільки так радісно святкували би як ми зараз святкуємо, бо ми відчуваємо цю радість. Ми відчуваємо, що ці дні особливі і позначають вони особливий час. Але радість примножилася багатократно би, відповідно до того великого дару, який дав нам усім Воскреслий Христос. Однак, хоча ми ще не можемо в повноті оцінити подію Воскресіння, як не могли оцінити і жони мироносиці, і Апостоли яким явився Воскреслий Христос, але вони до кінця не розуміли, що сталося і чому. Водночас вони в радості прийняли Воскресіння Христове як подію, як чудо Боже, як ознаку великої Божої благодаті. То якщо вони не могли в повноті сприйняти, однак раділи тому, що Воскрес Христос, так і ми радіємо Христовому Воскресінню, бо воно означає і наше воскресіння, і наше житті вічне, і перемогу не над однією хворобою, чи якимись окремими обмеженнями, але перемогу над усіма хворобами і самою смертю, і подолання рабства і обмежень світу, який лежить у злі.

Тож сердечно хочу вас ще раз і ще раз привітати, і будемо розділяти цю радість один з одним. Як світло від свічки, коли запалюється, у свічці від якої запалюємо, світла і вогню не зменшується, але кожна нова свічка додає світла і тепла. Так і радість, яку розділяємо між собою, той хто ділиться цією радістю не втрачає. Бо коли ділимося грошима чи речами, тоді не можна так поділитися, щоб ти комусь дав, а в тебе залишилось стільки ж скільки і було. У світі в цьому фізичному так не можливо, а ось в духовному світі скільки б ми не віддавали добра, радості, любові, у нас самих це все не зменшується, а навпаки примножується, бо така є ознака духовного життя. Тому будемо ділитися цією радістю і примножувати її, і тим самим відганяти темряву віку цього .

І не хай Господь допоможе нам в повноті пізнавати і глибше усвідомлювати значення Христового Воскресіння, бо коли ми будемо знати про це, тоді і життя наше будемо вибудовувати по іншому. Не так як ті, що не мають уповань, а як ті, які знають , що дорога, якою ми йдемо через світ цей, це дорога не в могилу, а дорога до вічного і блаженного буття із Воскреслим Христом.

Христос Воскрес!».

Настоятеля Покровського храму отця Михаїла привітали з ювілейною 25-ю Паскою. Многії і благії літа!

Після богослужіння архієпископ Євстратій Зоря і отець Михаїл відвідали Ніжинський будинок інтернат. Дітям подарували смачні пасочки.

Comments are closed