Свято Первоверховних Апостолів Петра і Павла: ми всі різні, але нас єднає любов до Бога

12 липня у свято Первоверховних Апостолів Петра і Павла настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, Господь прийшов у цей світ, щоб принести світло для світу, світло правди, світло істини. І покликав за Собою Апостолів. Апостоли, як ті промені сонячні, понесли світло далі по всьому світу. І серед цих Апостолів сьогодні ми виділяємо двох, яких називаємо Первоверховними – Апостола Петра і Апостола Павла. Але цікаво те, що ми виділяємо їх із усіх Апостолів і святкуємо в один день, молитовно згадуємо їх в один день, але це зовсім різні дві людини.

Апостол Петро – один із перших пішов за Господом нашим Іісусом Христом. В той час, коли Павло був останнім Апостолом і був першим гонителем християн. Апостол Павло був високоосвіченою людиною, духовно освіченою людиною. В той час, коли Апостол Петро був простим, звичайним рибаком. І  якщо і знав Писання, то на рівні прихожан, просто любив Бога. І це, напевно, єдине, що з’єднало цих двох людей, зовсім різних людей в одно велике сьогоднішнє свято – згадування Первоверховних Апостолів і їх великої любові до Бога і до істини.

Петро побачив спочатку цю істину і покинув сіті свої, дім свій і пішов за істиною, за Богом. Був час, коли він зрадив цій істині, він відрікся від Господа нашого Іісуса Христа. Але потому розкаявся і є таке передання, що кожного разу, коли співав півень зранку, він плакав, він плакав і каявся в тому, що зрадив у ту ніч Бога свого.

Апостол Павло, будучи ще юнаком, брав участь у казні, в каменуванні Апостола первомученика Стефана. Написано в Писанні, що він, будучи юнаком, сторожував одяг тих хто кидав каміння у мученика християнського. Підростаючи, Апостол Павло переслідував християн і коли він побачив істину, коли він побачив Бога, осліпли очі його. І в покаянні він отримав зір назад, і отримав розуміння істини і бачення істини.

Зовсім різні історії, але їх єднає одне – велика любов до правди, до істини, до Бога. Хай сьогодні ця любов до Бога, до істини і до правди єднає нас у храмі святому. Ми всі зовсім різні. Я дивлюся на вас, я знаю вас і розумію на скільки всі ми різні. Хтось багатший, хтось бідніший, хтось більш освячений, хтось менш освічений, хтось тихий і мирний у душі своїй, хтось більш буйний, можна так сказати. Але ми всі діти Божі і як в сім’ї бувають різні діти, але всіх дітей єднає велика любов, батьківська, мамина любов, і єднає любов до батька, до матері. Ми сьогодні зібралися у цьому храмі всі різні, але хай любов до Бога, до Господа нашого єднає всіх нас у щирій, сердечній молитві. Щоб у цій щирій, сердечній молитві ми славили сьогодні і Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла, які теж такі різні, але єдині у любові до Бога. Це найважливіше сьогодні.

Боже благословення на всіх вас!»

Після служби отець Михаїл привітав двох братів богатирів ніжинських Петра і Павла, сьогодні у них день народження. Сьогодні їх не було у церкві, але вони постійні прихожани у Покровському храмі і з маленького віку говіють у храмі. У Петра Іванова зараз серйозна підготовка до боксерського поєдинку. Сьогодні братам виповнилось 25 років, і 25 років тому отець Михаїл христив їх у Покровському храмі.

Павло зараз тренер з боксу, а Петро чемпіон світу по боксу. Захищати свій титул Петро буде 30 липня. Кожного разу перед боєм вони заходять, моляться, ставлять свічечки. Ці два брати Петро і Павло теж зовсім різні, але їх єднає любов до однієї мами, до одного батька, до одної нашої церкви, до одного Господа нашого Іісуса Христа.

Многая літа Петру і Павлу Івановим!

Також сьогодні у храмі привітали іменинника відомого ніжинського пасічника Петра Балаша, який очолює організацію ніжинських пасічників. Многая і благая літа!

Comments are closed