Кожне зцілення від хвороби – це чудо Боже, створене руками лікарів

9 серпня у свято Великомученика і Цілителя Пантелеймона настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні Свята Православна Церква молитовно згадує святого Великомученика і Цілителя Пантелеймона. Сьогодні ми з вами приходимо до храму Божого, щоб помолитися Господу нашому Іісусу Христу, помолитися святому Великомученику Цілителю Пантелеймону за душевне і тілесне здоров’я.

У кожного з нас свої болячки і проблеми, і кожен з нас вірує в Господа. І з цією вірою ми йдемо до Бога і наше життя стараємося прожити з Богом, по Божих заповідях, по волі Божій, і щоб наше життя було наповнене Божою благодаттю. Але прийшов час сьогодні, коли Бога виганяють із цього світу, із державних установ, із шкіл, із лікарень. Чи як пам’ятаєте в гадаринських людей, у гадаринському місті просять, щоб Господь Бог відійшов, не виганяють Бога, а просять: «Відійди з нашого життя».

Світ стає безбожним, ми все це бачимо і по телевізору і в інтернеті. І коли приходять проблеми, коли у світ прийшла біда пандемії коронавірусу, раптом запитали ті, що виганяли Бога, раптом почали питати: «Боже, за що?».  Господь же відповідає: «Ви ж самі Мене виганяєте, і цим проблеми призиваєте до себе». А коли ці проблеми приходять, ми не вертаємося до Бога. Дуже добре розуміють, що без Бога ні до порога, казали наші предки, дуже добре це розуміють лікарі, які ходять по грані життя і смерті, які майже кожного дня бачать життя, муки і страждання, і бачать смерть.

Колись, це вже років п’ять напевно, приїхали до мене люди, які були в Києві у знаменитого професора медицини, який поставив їм діагноз, написав як лікуватися, а у верхньому куточку цього діагнозу написав: «Зверніться до церкви». Правильний лікар, лікар, який розуміє, що тільки з Богом ми отримуємо зцілення, ми отримуємо чудеса. Є у цьому світі місця, де відбуваються чудеса Божі. Це святі місця – монастирі, храми, там де ми молимося. Але є в цьому світі і місця, де ще відбуваються чудеса – це наші лікарні, де ми лікуємося. І повірте, кожне зцілення від хвороби – це чудо Боже, створене руками лікарів, їхньою вправністю і мудрістю, але чудо Боже. І лікар, який це зрозумів, по суті своїй стає святою людиною. Ми так інколи і кажемо – ось той лікар такий добрий, такий гарний лікар, він свята людина. Зрозуміло, що ми кажемо це в переносному сенсі, але я вірю, що у Бога ті люди, які лікують, особливо сьогодні, коли коронавірус йде по світу, і ці люди ризикують, лікарі наші ризикують кожен день своїм життям. Вони ще не канонізовані, але вони стають святими, освяченими Божою милістю і Божою благодаттю, як став освяченим Божою милістю, Божою благодаттю святий Великомученик і Цілитель Пантелеймон. Ще за життя своє, займаючись цілительством, зрозумівши, що тільки з Богом відбувається справжнє лікування, він навернувся, він охрестився, і іменем Господнім зціляв хворих, піднімав важкохворих з постелі, піднімав померлих. За це осудили його безбожники, за це мучили його, але своїми стражданнями він ще більше укріпився у вірі і укріпив нашу віру. Бо із його крові появились нові християни, і на його крові виросла смоківниця, яка родила цілительні плоди.

Хай ці цілительні плоди нашої віри, віри Христової сьогодні зростають по всій і на нашій благословенній українській землі, у нашій державі, у нашій Богом благословенній церкві. Хай живе віра, а по вірі нашій хай Господь молитвами святого Цілителя дарує нам здоров’я, щоб у здоров’ї славили Бога нині, повсякчас і навіки віків!

Боже благословення на всіх вас!»

Після літургії на подвір’ї храму святої Покрови отець Михаїл і отець Олександр освятили водичку. Ця цілюща водичка хай дарує всім людям здоров’я!

Comments are closed