Пресвята Богородиця вказує нам шлях не до смерті, а до Успіння

28 серпня у велике свято Успіння Пресвятої Богородиці настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні свята Православна церква святкує Успіння Пресвятої Богородиці, Божої Матері. І я сьогодні задумався над тим, що в Україні є три лаври – це Києво-Печерська лавра, Почаєвська лавра, Святогірська лавра , і що цікаво усі три лаври Успенські – в честь і в пам’ять Успіння Пресвятої Богородиці.

Нашими людськими мірками здається, що Різдво Богородиці треба шанувати більше, що є Покрова, є багато інших величних свят. Але саме Успіння так шанували українські ченці і монахи, що три лаври в Україні і всі три в честь Успіння Богородиці. Виникає питання – чому саме це свято ми так шануємо з вами, адже Успіння – це по суті смерть людська?

Згадаймо церковний переказ про те, як відбувалася ця смерть – Діва Богородиця безболісно ніби заснула. І ось під час похорону явився Сам Господь наш Іісус Христос. Дуже часто ми бачимо це на іконах православних. І в руках у Нього була душа Її, Господь прийняв у Свої руки душу Матері Своєї. Через декілька днів приїхав на похорон апостол Хома, який був дуже далеко і запізнився. І він попросив, щоб відкрили гріб Пресвятої Богородиці, а похоронене тіло було в печері. Відкотили камінь, а в печері тіла вже не було. І розуміємо ми, що Господь наш Іісус Христос Бог наш, Син Її забрав до Себе не тільки душу Її , а і тіло. І не зазнало тління тіло Пресвятої Богородиці.

Ми всі живемо у цьому світі і лякає нас смерть, ми всі народжуємося для того, щоб померти. І якою буде наша смерть, залежить від нашого з вами життя, і від Господа нашого Бога нашого Іісуса Христа. І саме Пресвята Богородиця вказує нам шлях не до смерті, а до Успіння. Вона ніби заснула і Господь у сні Її забрав і душу, і тіло до Себе у вічне життя, у блаженне життя.

Ми всі помремо, але як хотілося б не померти, а просто заснути, щоб прокинутися там у Царстві Небесному, у світлі Його Божественної благодаті. А це і є шлях монашества, саме тому монахи шанують Успіння Богородиці, саме тому і ми з вами сьогодні вшановуємо Її Успіння і святкуємо Успіння. По суті смерть, а по суті і не смерть, а Воскресіння Її. Господь Іісус Христос Воскрес Своєю силою, а Богородицю Воскрешає, і Вона і з душею, і з тіло сьогодні там на Небесах перед Богом і Сином Своїм.

Там на Небесах і тілом, і душею, і в той же час Вона з усіма нами. Своїми молитвами Вона захищає нас, кожного з нас як своїх дітей. І мені радісно, що сьогодні тут у храмі так багато дітей прийшли до Божої Матері. І як Небесна Матір наша Покровительниця хай візьме Вона сьогодні під Свій Покров всіх нас, нашу землю, нашу Україну, нашу церкву і наших діточок. Щоб молитвами Божої Матері наші діти зростали здорові і щасливі, гарно вчилися, радували нас, а ми щоб гордилися ними.

Боже благословення на всіх вас!».

Після святкової літургії отець Михаїл і отець Олександр благословили всіх діток на новий навчальний рік. Хай Божа милість і милість пресвятої Богородиці буде з усіма дітками!

Comments are closed