Діва Марія стала Матір’ю для Бога і для всіх нас

21 вересня у велике свято Різдва Пресвятої Богородиці настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні свята Православна Церква, ми з вами світло святкуємо День Народження Пресвятої Богородиці, Діви Марії і нашої з вами Духовної Матері.

Дві тисячі років назад Бог наш Господь наш Іісус Христос тілом народився на цій землі, Бог воплотився в тілі. І народила Його Діва – Діва Марія. Діва, яка стала Матір’ю для Бога і для всіх нас. Бо ми з вами є Церквою Христовою.

Що таке церква? Дуже часто уявляють собі, що церква – це стіни і куполи золоті, але це не так. Церква – це ми з вами, це люди, які складають Тіло Христове. Церква – це і є Тіло Христове. І от Христос народився Тілом, отже ми з вами народжені Дівою Марією. Як Христос народжений Нею, так і ми, як Тіло Христове, народжені Нею. І Вона стає Матір’ю для нас з вами. І Господь, коли на хресті помирав, сказав учневі Своєму: «Іоанне, ось Мати твоя».

Сьогодні Він говорить кожному з нас, показуючи на Діву Марію: «Ось Мати твоя, Духовна Мати». Просто у житті кожного з нас є ієрархічні відносини, ми маємо підлеглих  під собою, маємо начальників над собою, маємо батька, самі стаємо батьком, але не такі відносини з матір’ю. І в духовному світі є над нами Господь Бог, Отець Небесний, але є сьогодні і Матінка Божа. Матір для нас з вами, до Якої можна прийти з теплотою любові, Яка пригорне і вислухає всі наші проблеми і всі наші біди, Яка допоможе нам у будь-яких проблемах і вимолить у Господа Сина Свого і Бога нашого благодать для кожного з нас. Бо, як рідна мати любить дітей своїх, не дивлячись ні на що, любить повною любов’ю, материнською любов’ю. Так і Матінка Божа любить кожного з нас такими, якими ми є, любить і покриває нас Своїм Покровом, любить і благословляє нас, любить і приймає нас.

Сьогодні ми прийшли до храму Божого, щоб привітати Її з Днем Народження, з Її Різдвом. Ми вітаємо Діву Марію, Матінку Божу і нашу Матір Духовну. І хай Господь Бог прийме наше молитовне вітання, хай Матінка Божа сьогодні возрадується, що ми пам’ятаємо за Неї, любимо Її. Возрадується і помолиться за нас, за сім’ї наші, за землю нашу, за душі наші, бо сьогодні світ складний, війна точиться і в наших душах, і на нашій святій землі, і в нашій країні.

Згадавши війну, я згадав – і ще є сьогодні свято, яке мало хто знає, але воно сьогодні дуже актуальне особливо для нас з вами. У третій вівторок вересня – День миру, День миру на всій землі. Вся наша історія, вся людська історія – це історія воїн і вбивств. І перше, що зробили брати Каїн і Авель, Каїн убив Авеля. З цього починається вся людська історія. Згадайте, як ми вчили історію, в основному ми вивчали, коли яка війна почалася і хто з ким воював. Але ж це неправильно, але ж ми не хочемо війни. І дивно, хто бажає сьогодні війни у світі, убивства між людьми.

Господь прийшов і проповідував мир. «Прощайте один одному», – каже Господь. Господь прийшов і сказав: «Тростини не надломлю». Господь проповідує мир. І є, і сьогодні є священики, які проповідують мир на землі.

Сьогодні співпало таких два гарних свята – свято миру і свято Народження Діви Марії. І хай ці свята будуть завжди на нашій землі.

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed