Господь вчить нас не впадати у відчай

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні Господь Бог наш Іісус Христос вчить нас не впадати у відчай. Життя складне, у цьому складному житті ми стараємося вижити, нагодувати і одіти своїх дітей, прожити у здоров’ї і радості, без війни, і не часто так нам виходить.

Сьогодні ми чуємо історію – Господь підходить до генісаретського озера і бачить рибалок, які після тяжкої ночі, полощуть сіті свої, бо виясняється, що вони всю ніч трудилися і нічого не піймали. Для сьогоднішніх рибалок, які їдуть на рибалку для того щоб просто відпочити, розвіятися, незрозуміла ситуація. Але для тодішніх рибалок – це велике горе, бо вони трудилися всю ніч, нічого не піймали і діти їхні будуть сьогодні голодними. Вони прийдуть додому і не буде чим нагодувати свою дитину, і не буде за що купити хліба, і не буде за що прожити. Уявляєте собі душевний стан цих рибалок. І тут приходить Господь, входить у човен один і розповідає про духовні речі – про покаяння і Царство Небесне.

В нашому житті як часто буває так, що ми трудимося, трудимося і, як білка в колесі, все на місці. Роки за роками проходять і в нашій державі, здається, нічого не міняється. Проходять роки за роками і вже скільки років війна в Україні на нашій землі. І випробування приходять у наші сім’ї – і хвороби, і болячки. І ми трудимося, щось плануємо, хочемо зловити велику рибу, а інколи не виходить.

Що робити? Часто відчай закрадається у серце. Господь же приходить до кожного з нас. Впустіть у свій човен, впустіть у свою працю, в те, що ви робите сьогодні, пустіть Бога! Хай Господь благословить вашу працю, хай Господь поговорить з вами, послухайте Божі духовні речі, хай відчай не входить у ваше серце, а увійде Господь наш Іісус Христос. Послухайте Бога і з Богом відпливайте на глибінь, каже Господь сьогодні рибалкам: «Випливіть на глибінь, закиньте ще раз сіті». І скільки б раз ми не вкидали ці сіті, а вони були порожні, послухайте Бога. Віддаймося на волю Божу і повірте, будуть повними сіті, буде Божа благодать на нас з вами, на нашій державі, на нашій церкві, на нашій святій землі. Тільки з Богом і тільки з Богом будуть повні сіті. Як написано сьогодні, що рибу не могли витягнути з води, такий улов був, що наповнили два човни рибою і човни почали тонути.

Хочеться успіхів у житті, хочеться жити повноцінним життям, трудитися, радіти. Послухаймо Бога, Святе Писання, святе Слово, не біймося виплисти на глибину. Звичайно, на березі сидіти, дивитися на рибки маленькі у воді затишніше, і бурчати на життя, що все негаразд, все не так. Але для того, щоб уловити великий улов риби, треба виплисти на глибину, послухати Бога і зробити по слову Його, як зробили сьогодні апостоли і улов їх був великий.

Життя наше складне і ми трудимося, як білка в колесі, біжимо, біжимо, хочемо щось здобути, а здобуток наш тільки з Богом. Без Бога ні до порога – казали наші батьки. А з Богом все буде добре в наших душах, в нашому повсякденному житті, в нашій роботі, у наших дітей, у нашій церкві. Хай все буде добре!

Боже благословення на всіх вас!».

Наступного тижня буде наше храмове свято – свято Матінки Покрови. Служба Божа розпочнеться о 9-й годині ранку. Владика Євстратій цього річ не зможе бути на святі, але обіцяв приїхати на свято Миколая. Після служби буде Хресна хода, а опісля біля пам’ятника Борцям за незалежність відбудеться поминальна літургія за всіма воїнами, що віддали своє життя за нас з вами, за нашу країну, за нашу незалежність.

Comments are closed