Покрова Пресвятої Богородиці – свято великої материнської любові

14 жовтня у світле свято Покрови Пресвятої Богородиці настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, напевно не даремно сьогодні я два рази у своєму відусті повторив – світле свято, світлий Покров. Сьогодні світлий день, і скільки я пам’ятаю, завжди Покрова – світле і сонячне свято, світлий сонячний день.

Сьогодні усю ніч ішов дощ. Ні, сумнівів не було, була велика віра, що буде сьогодні усе добре, буде гарний світлий день. Але якась така незрозуміла тривога на душі, відкриєш очі і шумить за вікном дощ, тривожно. Помолився, тривожно. Ще перед ранком прокинувся – дощ шумить, тривожно. Сьогодні на службі сонце світить і на душі радісно, і на душі легко, так легко, як може бути тільки на маминих грудях маленькій дитині тихо і спокійно. Народжується маленьке дитя плаче і приносять лікарі цю дитинку мамі на груди. Воно притулиться до маминих грудей, ще не розуміє дитина, що відбувається і хто кругом неї, але на маминих грудях раптом дитинка стає спокійна і радісна. Сьогодні саме таке свято.

Часто ми говоримо Покров Божої Матері, знаємо цю історію як Матінка Божа явилася в древньому Влахернскому храмі, зняла свою накидку із голови, яка називалася омофор, і розпростерла цю накидку над людьми, закривши їх від ворогів. Але ми святкуємо не свято хустини Божої Матері, сьогодні ми святкуємо свято Її великої материнської любові, яке розпростирається по всьому світу. Свято Її Покрову, її охорони.

Народжує мама дитину і у важких болях, у стражданнях вона раптом відчує материнську опіку Пресвятої Богородиці, Її допомогу.

У важких боях на передовій наші воїни, християнські, українські воїни під кулями і в крові раптом відчувають мамину опіку, молитву матері, рідної матері і захист Божої Матері. У важких випробуваннях, важких випробуваннях, коли опускаються руки, ми згадуємо свою рідну маму і Матінку Божу, Яка стала для нас всіх рідною Матір’ю. І ми стали Її дітьми, діти Божі стали дітьми Матері Божої. І раптом відчуваємо Її допомогу.

Скільки разів, охрещуючи дітей у храмі, бачиш, що маленька дитина з купелі на руках у своїх хресних батьків раптом починає на щось уважно дивитися вверх, лежить на руках хресних батьків і уважно, уважно на щось дивиться вверх. Скільки разів ми таке бачили. Куми починають підіймати голови і дивитись що ж там таке. Я їм кажу – не дивіться, ви не побачите. Бачать тільки діти. Я вірю, що в цей момент Матінка Божа приходить до тих дітей, охрещених дітей і розпростирає над нами, над ними і над усіма нами свій Божественний Покров, свій світлий Покров.

І цей Покров я особисто відчував над собою напевно сотні раз. Вдумайтеся у своє життя, і я впевнений, що такий момент був у житті кожного з нас. Саме сьогодні в це свято ми згадуємо, згадаймо ці моменти і подякуймо Божій Матері за Її велику материнську, безкінечну материнську любов. Яка предстоїть перед Господом Сином своїм, молиться за нас і покриває своєю материнською любов’ю всі гріхи наші.

Ми любимо Матір Божу, ми шануємо Матір Божу. І хай ця любов буде взаємною. Хай ця любов сьогодні береже нашу Україну, наш український побожний народ, наших українських воїнів, свято яких сьогодні святкуємо, наших українських козаків, наших українських дітей, які сьогодні прийшли привітати нас.

Матінка Божа, Її святий Покров хай буде сьогодні над усіма нами. Любить нас Матінка Божа, ми любимо і шануємо Матінку Божу. І ця любов – непереможна, і ця любов світиться світлом сьогоднішнього сонечка, світлом по всій землі. Нині, повсякчас і на віки віків.

Боже благословення на всіх вас!».

Також зі святом всіх прихожан храму молитвою і віршиками привітали дітки, що навчаються у нашій Недільній церковній школі. Після святкової літургії була хресна хода навколо храму святої Покрови. Святою водою окропили вхід у храм.

Хай Матінка Покрова оберігає всіх нас від зла.

Більше фото за посиланням:

Comments are closed