День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня – день, коли Українська держава вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Насамперед це день мужніх та самовідданих людей, які у 1986 році прийняли доленосний виклик, щоб захистити не тільки Україну, але й усе людство від руйнівного впливу зруйнованого внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС 4-го енергоблока.

Сьогодні громада Ніжина і чорнобильці, що брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зібралася біля пам’ятного знаку «Дзвони Чорнобиля».

Настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до присутніх з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні ми зібрались тут, на цьому святому місці, бо ми пам’ятаємо про те, що було і пам’ять наша повинна проростати любов’ю до майбутнього. Бо саме заради цього ми зібралися сьогодні, щоб у нашій пам’яті гірке минуле залишалося назавжди, але і було щасливе майбутнє. Хай ця пам’ять буде завжди у наших серцях.

Трагічні події відбувають у нашому житті час від часу, але після кожної трагічної події, ми повинні напружитися і трудитися. Страшна подія відбулася весною, але вже восени був збудований саркофаг. Ця важка праця, невтомна праця, велика пожертва не просто здоров’ям і часом, жертвували ви та ваші товариші своїм життям.

Сьогодні йде війна і розуміємо ми, що рано чи пізно, війна ця теж закінчиться. І розуміємо ми, що попереду буде велика праця, велика пожертва здоров’ям, часом, і жертвувати будемо і життя своє. Виникає питання – заради чого, заради чого ви тоді жертвували час, здоров’я, своє життя? Заради майбутнього, заради діточок, які теж сьогодні прийшли сюди на це святе місце.

Саме тому я закликаю вас, ми будемо трудитися, будемо ремонтувати те, що ламається, те що вибухає будемо ремонтувати. Найголовніше – робіть це з любов’ю, прощайте один одного!

Життя складне, але якщо ми ще будемо сьогодні ненавидіти один одного, то війна ніколи не закінчиться. Бо війна не на Сході, війна по всій території України, війна проходить через наші душі, через наші серця.

Тоді ви будували саркофаг, який оберігає сьогодні нас від смерті. Будуймо «саркофаг» і над Україною, і над нашими сім’ями, «саркофаг» Божої любові, Божої благодаті. Бережіть один одного, любіть один одного.

Я вам скажу чесно, я так люблю полаятися коли то треба, коли для роботи інколи треба. Але сьогодні на цьому місці забудьмо про все погане. Пам’ятаймо, згадаймо тих, що вже помер, і ту велику працю, велику пожертву, яку поклали ви заради наших дітей. Любіть один одного заради наших дітей, прощайте один одному заради нашого майбутнього. А той саркофаг, який ви побудували, хай береже нас і наших дітей, і наше майбутнє!

Боже благословення на вас!».

Ніжинці поклали квіти до пам’ятного знаку «Дзвони Чорнобиля».

Вічна Пам’ять і Царство Небесне померлим ліквідаторам!

Comments are closed