Боротьба отців Першого Вселенського Собору проти неправди і зла продовжується і досі

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафія з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні в Неділю між Вознесінням Господнім і Святою Трійцею, Свята Православна Церква молитовно згадує всіх Святих отців першого Вселенського Соборую. Щоб ви зрозуміли, цей Собор проходив три місяці й розумієте, що він був не зовсім простим. Собор на якому закладено головні постулати нашої Христової віри і найважливіше – віра у Святу Трійцю, в Бога нашого Трьох Особах єдиного: Отця, Сина і Духа Святого. І йшла велика боротьба з Арієм, який утверджував, що Іісус Христос не Бог, що Він не Творець, а творіння Бога Отця. І, згадуючи ту боротьбу, я хочу згадати і всім нам, що ця боротьба, боротьба істини і лукавства, правди і неправди з того часу точиться і сьогодні.

Перш за все, я звертаю вашу увагу, на Соборі було 318 єпископів. І хто знає історію, перш за все, дивується адже на той час єпископів було набагато більше, чому скликали саме 318? На будь-яке питання відповідь шукаємо у Святому Писанні. І от ми знаходимо в Біблії місце, де святий Авраам збирає 318 воїнів і йде на священну боротьбу із загарбниками царями, проти величезного воїнства, щоб врятувати свої рідних, врятувати Лота. Він іде на війну і бере з собою 318 воїнів і перемагає у цій боротьбі проти багатотисячного війська. І повертаючись додому, зустрічає первосвященика Мелхиседека, який виходить йому на зустріч і благословляє його.

Скільки разів в історії ми бачили повторення цього. 318 єпископів зібралися на перший Нікейський Собор, щоб побороти неправду і засіяти істинну в Церкві Христовій. 300 українських юнаків стали на захист рідної землі і рідної церкви у Крутах 100 років назад проти сатанинської орди. І сьогодні наші воїни, як ті 300 крутівських юнаків, стоять на захисті істини і правди. Адже сьогодні ми не просто боремося за нашу землю.

Скільки земель в росії незайнятих і нікому не потрібних, а вони чомусь лізуть до нас. Вони лізуть до нас, бо хочуть побороти істину і правду. Сьогодні ми боремося за нашу святу Христову істинну віру проти неправди і лукавства. Сьогодні ми боремося за нашу святу Софію і Києво-Печерську лавру в Києві, за Михайлівський золотоверхий, за Видубицький монастир – найстарішу церкву на нашій святій землі. Сьогодні ми боремося проти лукавого «руського міра», який тільки заявляє, що вони з Хрестом. «руского міра», який несе кров і вбивства, грабунки і насильство. І наша Православна Церква України, Синод Православної Церкви України утвердив, що ідея «руського міра» – це є єретична ідея. Ми боремося проти єресі «руского міра». Сьогодні, як і на Першому Вселенському Соборі, продовжується боротьба за істинну віру і за правду, проти зла і лукавства.

Нікіта сьогодні у Читаннях діянь святих Апостолів читав такі слова – говорить Апостол Павло: «І прийдуть до вас кровожерливі пастирі, які не будуть щадити паству свою». Ми сьогодні переконуємося у правоті цих слів. Бо російські священники благословляють це кровопролиття і насильство на українській землі. і знаєте, я б ще не дивувався, якщо убивали б тільки нас українців і Українську церкву. Вони знищують і російську церкву тут в Україні, і Українські храми спалюють. Вчора згорів прекрасний храм української православної церкви московського патріархату на Донеччині Святогірської Лаври. Вони спалюють храми святі, це безбожники. Це сатанисти, які борються із Церквою, із вірою, із самим Господом нашим Іісусом Христом. Тисячі, вже десятки тисяч убитих воїнів, мирних людей і дітей на нашій священній землі. Чи чули ви співчуття від російських священників? Да навіть нашу українські священники, що належать до московського патріархату не висловили цього співчуття. вони тільки написали, що не згідні з думкою кирила. Як це низько і лукаво, це плювок кожному, хто загинув від рук сучасних російських фашистів.

Отці Першого Вселенського Собору побороли неправду. Хай отці Першого Вселенського Собору сьогодні допоможуть і нам, стануть в наші ряди. І як триста спартанців, триста крутян стануть пліч о пліч з усіма святими за нас, за Україну, за нашу віру, істинну віру в любов, добро, правду і у світло. а любов, правда, світло зажди перемагають темряву і ненависть.

Тож перемога буде за нами. Разом з вірою і молитвою до перемоги!

Слава Іісусу Христу!».

Навіки Слава!

Comments are closed