Наша праця, наша боротьба, наша віра – це і є наша турбота про Божий виноградник

У цю світлу неділю настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні увесь православний християнський світ молиться за наше довкілля, за цей рай на землі, котрий Господь наш дарував нам для життя. Для того, щоб ми жили, раділи, родили дітей і славили Господа Бога нашого Ісуса Христа.

І, напевно, не просто так сьогодні ми читаємо Євангеліє про виноградарів. Господь – це Господар виноградника нашого, весь світ – це наш виноградник, який дарований нам, щоб ми доглядали за ним. Ми ж, як ті виноградарі, як господарі на своїй землі й у цьому райському саду. Але чуємо ми у сьогоднішній Євангеліє, що є і розбійники. Ті, кого Господь поставив як виноградарів, стають розбійниками, вбивцями. І чулими сьогодні, яким буде кінець, їм не позаздриш. Але сьогодні мене турбує виноградник. Ті розбійники отримають від Бога покарання, отримають все, що заслужили вони. Але яким залишиться виноградник для тих, хто буде доглядати його.

Вже десятиліття війна, як закінчилися Велика вітчизняна війна, але і сьогодні буває знаходять міни, снаряди і сьогодні підриваються люди. І поряд з цим гинуть люди від тих мін і снарядів, які посіяли по всій українській землі сучасні фашисти, а точніше рашисти. Безжалісні загарбники, які прийшли на нашу землю і забруднили її мінами і «рускім міром». Страшна аналітика, яку ми чуємо сьогодні. Я згадав про Велику вітчизняну війну і сьогодні вчені кажуть, що мін у нашій українській землі в сотні раз більше, ніж було у Велику вітчизняну війну. Вчені аналітики підрахували, щоб очистити українську землю від забруднення вибухонебезпечними предметами, потрібно 300 років! Я так розумію, що це вони мали на увазі й усі осколки, металолом. А поряд з цим я розумію, що це десятки років, десятки років ще будемо ми з пересторогою йти до лісу, їхати в поле. Десятки років, не дай Боже, будуть підриватися живі істоти на тому злу, яке засіяли злі «виноградарі» по всій українській землі.

Кажуть, зо 30% української землі забруднено вибухонебезпечними речами і це страшно! Нещодавно розповідали про Миколаївщину, поле не обробляється, бо воно заміноване. Ще довго треба, щоб розмінувати все. І ось на цьому полі, якась жива тваринка підірвалася на міні, загорілася суха трава, згоріло все поле, згоріло пів села… Вже немає там воєнних дій, відійшли загарбники, а горе все одно спіткало людей. І це страшно тому, що і тут на нашій Чернігівській землі були ці нелюди і тут вони по всіх лісах і полях посіяли це зло.

І, зрозуміло, ми надіємося на саперів, ми надіємося на воїнів наших, але надію ми маємо покладати на Господа Бога нашого Ісуса Христа. І сьогодні ми молимося за наше довкілля, за Українську землю, щоб Господь Бог силою своєї благодаті очистив нашу землю, наші душі, наш народ від скверни «руского міра», від мін і снарядів, від цих орків-окупантів, які нечистим чоботом топчуть сьогодні нашу землю.

Сьогодні це здається неможливим, сьогодні це здається дуже важко, але Господь Бог має незміриму силу. Господь Бог може в один момент покінчити з цим, Господ Бог може дарувати нам перемогу в будь-який час.

Наша праця, наша боротьба, наша віра – це і є наша турбота про Божий виноградник. Трудимося в Божому винограднику, боремося з оцією нечистю, яка хоче знищити наш виноградник, і молимося, дякуємо Богові нашому, приносимо Йому щедрі дари від плодів нашого виноградника. І так переможемо!

Боже благословення на всіх вас!».

Спаси Господи!

 

Comments are closed