Спомин чуда Архистратига Михаїла – свято, яке увесь істинно християнський світ святкує 6 вересня

6 вересня у Спомин чуда Архистратига Михаїла в Хонах настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа! Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні свята Православна Церква України разом з усім істино християнським світом молитовно згадує чудо Архистратига Божого Михаїла, яке сотворив він ще у четвертому столітті в місті Хони. А було в тому місці в той час велике святе місце, джерело води в якому зцілювалися люди. І біля того джерела стояв невеличкий храм Архистратига Божому Михаїлу, якому день і ніч молився простий паламар.

І ось язичники, які мали ще в той час велику силу, Христова Церква тільки ставала на ноги, а язичництво було сильним, приревнували вони, що люди йдуть до храму Божого, до Святого джерела, до Архистратига Михаїла. І вище по течії по горах направили русло гірської річки на храм святий. Що таке потоки води – ми знаємо, є такі потоки води, які зносять все на своїй дорозі. Але на дорозі цього гірського потоку став Архангел Михаїл і своїм вогненним мечем розсік землю й усі води пішли в безодню.

Сьогодні це свято, ця подія дуже важливі для нас. Бо в Україні, на нашій українській землі піднімається Українська Церква і потоки бруду ллються на неї. Але на сторожі України й Української Церкви стоїть Архистратиг Михаїл. Сьогодні в Україні точиться жорстока і безжалісна війна й лавини, сотні тисяч ворогів йдуть на нашу землю, топчуть чоботом загарбника і бомблять нашу землю крилатими ракетами. Але на сторожі Києва і всієї України став Архистратиг Михаїл. Рік назад кругом Ніжина стояли ці нелюди, мучили людей, вбивали й обстрілювали наші будинки. Але в нашому храмі ми день і ніч молилися, 56 днів звучала безперервна молитва у нашому храмі. І я вірю, що Архистратиг Михаїл зупинив там у Хвилівці той нечистий потік загарбників, який ішов на Ніжин.

Сьогодні в цій духовній та матеріальній війні знову ж таки постає питання календарне. Ми згадуємо чудо Архистратига Божого Михаїла 6 вересня, але ще в минулому році ми святкували 19 вересня. І виникає питання, а коли правильно? Перш за все, я скажу, що ми люди, ми віруючі своєю вірою наповнюємо той чи інший день, тим чи іншим змістом. Наприклад, у Японії не знають, коли чудо Архистратига Михаїла сьогодні, чи 19. Ми християни, ми українські віруючі наповнюємо цей день змістом чуда, яке відбулося в Хонах. А відбулося воно саме 6 вересня.

І сьогодні зранку мені розказали цікаву історію, старенька жіночка на базарі сказала: «А я памʼятаю ще, як моя бабуся святкувала чудо Архистратига Божого Михаїла 6 вересня». Тобто, був час, коли перевернули нашу свідомість і ми жили з переверненою свідомістю роками. І ось в такому переверненому стані знаходилася Україна і Церква Українська. Ми сьогодні стаємо на ноги, ми сьогодні стаємо так, як стояли наші діди і прадіди міцно. І будемо боротися і перемагати.

А той, хто відрікається від минулого не буде мати майбутнього. Той, хто відрікається від того, як святкували наші діди і прадіди, не буде знати, як святкуватимуть онуки і правнуки. Я вірю в це, що майбутнє є в України, майбутнє є в Православної Церкви України, бо з нами Бог. І з нами сьогодні в храмі Архистратиг Божий Михаїл і буде відсікати усяке зло, що йде на нашу Церкву й на наш храм.

Сьогодні, коли по всій Україні літають сатанинські ракети, освячені московською церквою, ми будемо молитися, молитися, щоб ще в повітрі зривалися ці ракети. Ми будемо молитися, щоб Архистратиг Божий Михаїл став на охороні нашої землі, нашого народу, нашої Церкви. Ми будемо молитися, щоб Архистратиг Божий Михаїл, як скинув сатану з Неба, викинув з Української землі всяку нечисть і внутрішню, і зовнішню нечисть відсік своїм вогненним мечем. І це буде найбільше чудо в Україні – наша ПЕРЕМОГА!

Боже благословення на всіх вас!».

Многая і благая літа нашому настоятелю отцю Михаїлу!

Comments are closed