Покров Пресвятої Богородиці захищає всіх нас, наше місто Ніжин і всіх наших воїнів-захисників

1 жовтня у свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні Свята Православна Церква, істинно Православна Церква святкує День Покрови Пресвятої Богородиці. І не сумнівайтеся, що саме сьогодні це свято, адже споконвіків наші діди і прадіди саме 1 жовтня святкували цей день. І нещодавно заходить жіночка і каже – а я памʼятаю, що мій дідусь і бабуся до самої смерті святкували тільки першого числа.

Але на сьогоднішній день для нас з вами важливо не сам день, важливо знати, що саме святкуємо ми. Бо часто можна почути, що Матінка Божа зняла платочок з голови і цим святим омофором покрила людей у церкві, які зібралися у храмі Влахернському, щоб заховатися від ворога, від окупанта. І, напевно, нам з вами найкраще це зрозуміло. Бо я памʼятаю перші дні війни, коли у нашому храмі збиралися сотні, а можливо і тисячі людей, плели сітки маскувальні, в коридорчику стояла черга, чекали поки хтось відійде від сітки, щоб стати і попрацювати. Коли в нас у церкві ховалися від бомбардувань окупантів, коли в нас у церкві люди навіть ночували. І приходить бабуся із сусіднього будинку і каже – отець Михаїл, а можна я буду спати разом із вашими парафіянами, бо вдома з розуму можна зійти, а в церкві тихо і спокійно. Коли в нашій церкві 56 днів, день і ніч звучала молитва. Люди тягнулися до Покрову, до захисту Божої Матері і саме це сьогодні святкуємо ми. Так, була така подія у Влахернській церкві й таких подій, коли Матінка Божа захищала наш народ від окупантів, від загарбників, я думаю, було тисячі і мільйони таких чудес за всю людську історію і по всьому світі.

Сьогодні для нас це свято захисту Ніжина. До того, що відбулося тисячі років назад у Влахернській церкві ми долучаємо цю подію, яка відбулася пів тора роки назад в Ніжині. Бо кажуть, сто одиниць військової техніки було у Великій Дорозі, десятки ворожих танків були готові увірватися в Ніжин. Ми вірили тоді й віримо і сьогодні у силу наших воїнів ЗСУ, але віру цю перевищує віра в Бога нашого і в захист і Покров Матінки Божої, що Вона невидимо покриває нас, Ніжин, нашу церкву, наш народ. І молимося, щоб Вона покривала сьогодні кожного воїна України. Бо ми не загарбники, ми захищаємо рідну землю, рідних дітей, рідну церкву і наше майбутнє.

Сьогодні ми святкуємо День Захисників і Захисниць. Матінка Покрова – це і є наша найбільша Захисниця від усякого зла і від окупанта. Особливо яскраво це відчувають маленькі діти, бо де найзатишніше? У мами на грудях. Особливо відчуваємо це ми, парафіяни Покровського храму, бо де ми відчуваєм найбільшу благодать і захист? У Покровській церкві. І цим захистом ми ділимося з нашими воїнами, молимося за них. Більше тисячі імен наших воїнів перечитуються в нашому храмі, 15 тисяч молитовників роздали ми нашим воїнам. Напевно, вже 100 кілометрів квадратних Покровської маскувальної сітки на фронті. І все це Покров Божої Матері на наших воїнах, на наших захисниках і захисницях.

Ми віримо і молимось, ми трудимось і боремось, і ми покладаємо надію на Бога і Матінку Божу, Яка береже сьогодні всю Україну, весь наш народ, нашу церкву і нас з вами. Хай святий Покров буде сьогодні над кожним з нас, хай святий Покров, захист Божої Матері буде сьогодні над кожним воїном-захисником, захисницею. Хай святий Покров буде над нашими дітьми й матерями, які в далеких світах поневіряються. Щоб повернулися наші матері і діти додому, у світлу й мирну Україну, щоб повернулися наші воїни додому здорові й з перемогою. Щоб ми з вами ще тисячі років молилися у святому Покровському храмі. Ми молимось і хай Матінка Божа почує наші молитви і береже всіх нас на многії і благії літа!

Боже благословення на всіх вас. Зі святом вас!».

Comments are closed