У Ніжині вшанували ліквідаторів наслідків Чорнобильської трагедії

14 грудня, в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Внаслідок катастрофи прямого радіаційного ураження зазнала дванадцята частина території України, де постраждали 3,2 млн осіб, серед яких понад 1 млн – це діти.

Сьогодні у Ніжині біля памʼятного знаку «Дзвони Чорнобиля» зібрались небайдужі ніжинці і наші ліквідатори, аби вшанувати памʼять всіх загиблих.

Настоятель храму святої Покрови отець Михаїл відслужив поминальну панахиду за померлими героями-ліквідаторами і звернувся до присутніх з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа!

Хай сьогодні холодно і замітає снігом, але не можна не згадати сьогодні тих, хто врятував нас, наше майбутнє, наших дітей від страшної зарази – від радіації, від наслідків чорнобильської трагедії.

Історія має цікаву властивість, вона час від часу повторюється. І як у 86-му році українці очистили нашу землю від зарази радіації, сьогодні ми очищаємо нашу землю від зарази фашизму, а точніше рашизму. Сьогодні як і тоді, майже голими руками зупинили, стояли там, де техніка ламалася. Сьогодні майже голими руками ми зупиняємо танки і навалу ракет і злоби людської. Історія повторюється.

І як вистояли ми українці, врятували світ десятки років назад, сьогодні ми вистоїмо і врятуємо світ від тієї «чуми», що розходиться по всьому світі. Ми вистоїмо, бо ми сильні, ми вистоїмо, бо ми з Богом, ми вистоїмо, бо живе наша памʼять, а памʼять – це наше коріння міцне і надійне.

Будемо памʼятати, молитися і сходитися на цьому місці з року в рік ще багато років. Вічна памʼять і Царство Небесне всім, хто життя своє поклав, рятуючи наше майбутнє.

Божого благословення і здоровʼя нашим ліквідаторам. А недаремно називають вас ліквідаторами, адже і сьогодні наші хлопці не вбивають ворогів, а кажуть – ліквідують. Теж ліквідатори.

Боже благословення на всіх вас!».

І поклали квіти до памʼятного знаку «Дзвони Чорнобиля». Вічна памʼять всім загиблим героям-ліквідаторам!

Comments are closed