Вітаємо з Новим 2024 роком від Різдва Христового!

1 січня у свято Обрізання Господнього настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Во імʼя Отця і Сина і Святого Духа!

Улюблені во Христі браття і сестри, сьогодні декілька свят припадають на один день і, перш за все, це Господнє свято Обрізання. На восьмий день традиційно у єврейській сімʼї давали імʼя дитині й хлопчиків несли до храму на обрізання. Сьогодні у восьмий день Різдва Христового ми молитовно згадуємо, як нарекли нашого спасителя, так як Ангел заповів – Ісусом. І сьогодні імʼя Господнє Ісус ми знаємо по всьому світу. Імʼя Господнє Ісус сьогодні веде до спасіння. І з цим Іменем ми перемагаємо усяке зло.

Сьогодні ми молитовно згадуємо Василія Великого, який написав текст літургію, котру ми сьогодні служили. Довгі, гарні, змістовні й натхненні молитви в цій літургії читає священник. Ми згадуємо його в його літургії і хай Господь Бог памʼяне його у Царстві Небесному, у світі Духовному.

Сьогодні у нас Новий рік і від цього року є справжнє святкування, адже святкування – це не обовʼязково олівʼє і шампанське, обʼїдання і гуляння всю ніч. Свято – це щось святе і споконвіків ми говорили, що Новий рік ми рахуємо від Різдва Христового. Був час, коли безбожна влада перевернула все з ніг на голову. Й «святкували» Новий рік перед Різдвом Христовим. У ті часи ми ніколи не зустрічали Новий рік, ображалися наші діти, дивувалися сусіди, вітають батюшку з Новим роком, а я кажу – я ж це не святкую. Бо як міг бути Новий рік, коли ще не було Різдва Христового.

В цьому році вперше ми святкували 25 грудня Різдво Христове, і сьогодні ми зустріли Новий рік від Різдва Христового. І віримо, що коли все буде правильно, то це буде і переможним роком. Перш за все, вже не буде щедрування 13 січня, бо щедрували вчора, не буде засівання 14 січня, бо такий, мʼяко кажучи, нерозумний був день, цілий світ не міг зрозуміти як це старий Новий рік. Є Божественний Новий рік від Різдва Христового і сьогодні зранку засівали хлопці, з пʼятої ранку приходили до нас засівати і хлопчики й чоловіки. І мене радує саме це, що народ, люди сприйняли, що 31 грудня щедруємо, 1 січня засіваємо і було багато щедрувальників і багато засівальників. Будемо святкувати правильно, святити цей день, день перший 2024 року. Щоб освятивши цей день нашою молитвою, нашою вірою, в цьому році ми перемагали, обрізали від себе всяке зло, перемагали всяку ненависть і перемогли ворога-окупанта, який прийшов на нашу землю вбити нас. Ми ж будемо жити, бо Різдво Христове саме є символом життя, майбуття нашої держави й нашої церкви.

Тож ще і ще раз вітаю вас з Обрізанням Господа нашого Ісуса Христа, вітаю всіх Василів і Василівних з іменинами, вітаю всіх з Новим 2024 роком! Бажаю всім здоровʼя і щастя, любові й Божого благословення. І найважливіше, напевно, чого побажали в цю ніч всі українці – перемоги! Перемоги в цьому році!

Боже благословення на всіх вас!».

Comments are closed