Свято Троїці: «Ми всі разом є Церква Христова»

Сьогодні, 7 червня, у велике Свято Троїці Православна Церква згадує сходження Святого Духа на Апостолів. Бог єдиний у Святій Троїці: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий. Цього теплого і радісного дня настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. В п’ятдесятий день після Воскресіння Христового, зібралися святі Апостоли в тривозі й у великій надії, бо Господь обіцяв їм Духа Святого. І раптом стався шум великий і Дух Святий у вигляді вогневих язиків зійшов на них. І вони почали говорити різними мовами, мовами тих народів, які зійшлися на це свято в Єрусалим. І пішли вони по всьому світу проповідувати істину Господа Нашого Іісуса Христа.

Саме цей п’ятдесятий день ми і називаємо Днем народження Церкви Христової, утвердженням нашої Христової Церкви на землі.

Недаремно п’ятдесятий день вибирає Господь. В п’ятдесятий день були дані Заповіді Мойсею. Будь-якій людині із древнього світу скажіть п’ятдесятий день, і ця людина одразу скаже – так це ювілей, бо, дехто вже знає, що ювілей – це не 30, 40 років, ювілей – це тільки 50 років. Тобто раніше у світі час рахувався по сім днів, як сьогодні у тижні, 7 років і сім по сім – 49, 50 рік був ювілейним. Людина відпочивала від трудів своїх, тобто звершувалося життя людське.

Звершилася сьогодні Церква Христова в п’ятдесятий ювілейний день утвердилася Церква Христова на землі.

Йдуть роки, змінюється світ хто каже в кращу сторону, хто каже в гіршу сторону… Неважливо, світ міняється – ось що важливо сьогодні. Наш світ живий і він живе і в ньому живе Жива Христова Церква. І в цій Церкві у нашій з вами Церкві живе Дух Святий.

Бувають різні періоди у житті людському, буває літо, буває осінь, буває зажуриться зима, але в будь-якому випадку приходить весна. І знову все розквітає, наповнюється життєдайними силами. Так і наповнюється сьогодні життєдайними силами Свята Христова Церква, життєдайними силами Духа Святого. І з вірою в це, з силою Духа Святого будемо жити, трудитися і молитися.

Мені сьогодні так радісно бачити наповнений храм, мені сьогодні так радісно бачити моїх любимих діточок, найважливіших і найголовніших прихожан нашого храму. Мені сьогодні так радісно бачити вас – улюблені во Христі браття і сестри. Ми всі є Церква, ми всі разом є Церква Христова. І ніякий вірус не зможе розділити нас, написано: «Врата адові не здолають церкву». Так який там вірус може здолати Церкву, та ніколи.

Декілька тижнів, напевно, назад я спілкувався з одними священиками, вони кажуть: «Боже, як же нам людей до церкви повернути». Я їм сказав: «Отці, повірте, люди самі прийдуть». Бо так, як ми священики засумували за вами, за вашими очима, за вашими молитвами, я вірю, що ви засумували за церквою. Один за одним, ось так, щоб постояти і прославити Господа, помолитися і як тільки з’явиться можливість, я казав священикам, якийсь дозвіл, всі люди повернуться до церкви. Більше того прийде. Сьогодні мої слова підтвердилися і я радію з того.

Зрозуміло, що загроза не покидає нас, все наше життя ми ходимо під різними небезпеками, покладаємося на Бога, бережемо один одного, бережемо самі себе. Саме для того ми продовжуємо і онлайн-трансляцію, саме для того в нас сьогодні озвучення на вулиці. І  так радісно бачити, що сидять собі люди під туями у затінку і слухають службу Божу.

Ми всі прийшли до Бога, хто стоїть у храмі, хто дома слухає літургію, хто там під туями слухає літургію. Ми всі Єдина Христова Церква, Жива Церква! І врата адові, і ніякий вірус не здолають цю Церкву, Нашу з вами Істинну Христову Православну Церку України. Амінь!

Боже благословення на всіх вас!»

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Comments are closed