Наші воїни Молотки, Маккавеї, Укропи боронять нас, а після нашої перемоги, Господь допоможе нам відбудувати Україну

У цю світлу неділю у свято братів Макавеїв, Медовий Спас, Винесення Чесного Животворящого Хреста Господнього настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафія з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Улюблені во Христі браття і сестри, цю неділю у нас припадає таке гарне, велике свято – свято Винесення Чесного Животворящого Хреста Господнього і свято в якому ми молитовно згадуємо братів Макавеїв.

Щоби зрозуміли ми, хто такі брати Макавеї, я хочу, перш за все, щоб ми з вами згадали хто такі «Укропи». Ми всі знаємо, що наших воїнів, наших Героїв називають часто Укропами.

Так от, 200 років до Різдва Христового святий народ ізраїльський був загарбаний ворогами. Століттями знущалися над ізраїльським народом, над його вірою. Храми, Божі храми перетворювали в ідольські капища, віру в Єдиного Бога топтали і примушували народ ізраїльський відректися від законів Божих. І ось приблизно 200 років до Різдва Христового підіймається народ на повстання, щоб звільнитися від рабства, від іга. Тих хлопців, воїнів, які взяли в руки зброю і пішли на ворога, народ називав «молотками». Молотки хлопці, тверді й надійні охоронці. А от «молоток» єврейською «маккава». І ось хлопці Маккавеї, молотки, ті хто зі зброєю в руках береже свою землю, охороняє свій народ, очищує рідну Церкву, рідну віру, рідну землю, рідний народ від скверни ідольської, від скверни нечестивої.

Сьогодні так ми називаємо наших воїнів, вони Молотки, вони Укропи, вони Герої протистоять безжальному ворогу. І завдяки їм і завдяки Господу нашому ми маємо можливість сьогодні разом з дітками нашими освятити наші маковійчики, як символ непереможності нашої віри, як символ стійкості наших воїнів.

Ми переможемо, в цьому ніхто немає сумніву. Дітки, ми переможемо?». Діти відповідають:  «ПЕРЕМОЖЕМО!».

«Але сьогодні мене хвилює інша думка – якою буде Україна після перемоги?

Коли Маккавеї перемогли у своїй боротьбі, відвоювали Єрусалим, відвоювали храм Єрусалимський, очистили його від скверни, захотіли запалити семисвічник, але той семисвічник, який був у храмі, виявився оскверненим. І тоді воїни Маккавеї із своєї зброї, із гарт зробили семисвічник для храму. Захотіли запалити лампадки у цьому семисвічнику, але масла для горіння залишалося на один день. Вони залили це масло і почали готувати нове масло для Святого вогню у святому храмі. Вісім днів вони готували це масло і вісім днів те масло, яке мало горіти один день, горіло у святому храмі, продовжився Святий вогонь. Господь Бог примножив і масло у храмі Божому.

Я згадав це тому, що я вірю в те, що повернуться наші воїни живі, здорові і ми будемо відбудовувати наші храми, перекуємо мечі на орала, із гарт зброї воїнської будемо виготовляти лампадки для Бога. А Господь Бог допоможе нам у цьому, як допоміг Маккавеям у боротьбі, як допоміг макавеям у відбудові рідного краю, рідної церкви. Господь Бог допоможе і нам з вами. Я вірю в це тому, що десятки і сотні воїнів, які сьогодні на передовій буває телефонують, беруть благословення і кажуть: «Батюшка, от закінчиться війна, повернемося додому і всі разом відбудуємо наш храм». Це символічно.

Я вірю в те, що всі разом ми відбудуємо всі храми і всю нашу Україну, бо з нами Бог. Поряд з нашими воїнами стоять Маккавеї. З нами у наших руках, на наших грудях, в наших руках Хрест Господа нашого Іісуса Христа.

І з вірою в Бога ми перемагаємо ворога!

Боже благословення на всіх вас!».

Спаси Господи!

Після святкової літургії на подвір’ї храму освятили маковійчики, мед і воду на здоров’я і нашу перемогу.

Більше фото за посиланням:

Comments are closed